NPL-leder Frank Gran reagerer på at den tilbakeskuende undersøkelsen tar for seg perioden med omstilling og reformarbeidet i Politiet, og ikke minst store deler av pandemien. Foto: Vetle Daler

Riksrevisjonen med alvorlig kritikk av politiet

Politiet får alvorlig kritikk for lang saksbehandlingstid og synkende oppklaringsprosent i en rapport fra Riksrevisjonen. Leder av Norges Politilederlag (NPL), Frank Gran, opplever at politiet tar kritikken på største alvor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I rapporten trekker riksrevisjonen fram at oppklaringsprosenten har gått ned i alvorlige straffesaker politiet i utgangspunktet har fått beskjed om å prioritere.

Nedgang i oppklaringsprosent

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen trakk på en pressekonferanse blant annet frem at oppklaringsprosenten i saker om seksuallovbrudd gikk ned fra 64 til 57 prosent mellom 2016 og 2020.

Schjøtt-Pedersen vektla at mye har blitt bedre i politiet de siste årene, men understreket samtidig at det fortsatt er svakheter ved politiets håndtering av de mest alvorlige sakene og etterforskningen av disse.

– Kort oppsummert viser undersøkelsen at mye har blitt bedre – de er bedre rustet til å håndtere alvorlig kriminalitet enn før, men samtidig avdekker vi at det fremdeles gjenstår en del arbeid – særlig når det gjelder etterforskningen av de mest alvorlige sakene, sier riksrevisoren.

Vanskelig periode å trekke konklusjoner ut ifra

Forbundsleder i NPL i Parat, Frank Gran, reagerer på at den tilbakeskuende undersøkelsen tar for seg perioden med omstilling og reformarbeidet i Politiet, og ikke minst store deler av pandemien.

– I så måte blir rapporten til en viss grad kun interessant om man får en tilsvarende revisjon om fem nye år, sier NPL-lederen.

Likevel mener Gran at Politiet tar funnene på det største alvor, og at det er gjort fortløpende tiltak med problemstillingene det pekes på.

– Vi som organisasjon opplever at tallene som vises til i Riksrevisjonens undersøkelse er betydelig bedre nå enn hva de var i tidsperioden de undersøkte. Blant annet er saksbehandlingstiden for voldtektssaker for 2021 langt nærmere målet på 130 dager enn i noen av de foregående årene, sier han.

Ønsker at man gjennomgår prioriteringer og ressursfordeling

I rapporten peker også Riksrevisjonen på at det er flere politidistrikter som ikke når sine lokale krav.

– Politidirektoratet har vært tydelige på at hovedutfordringen ligger i geografi og varierende befolkningstetthet. Jeg er glad for at politidistriktene jobber kontinuerlig for å forbedre responstiden, blant annet gjennom flåtestyring og tjenesteplanlegging, sier Gran.

NPL-lederen understreker viktigheten av at politiet tar kritikken innover seg som organisasjon, og går gjennom organisering, prioriteringer og ressursfordeling på nytt.

– Trenden i siste budsjettildeling vil antakelig treffe behovet for publikumsbetjening, men det vil i mindre grad styrke etterforskningskapasiteten i politiet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS