De to lederne sier at Politidirektoratet har tatt en rekke grep.
– Etter Riksadvokatens brev av 9. april 2021 ble det iverksatt flere tiltak i både politi og påtalemyndighet for å sikre riktig etterlevelse av gjeldende regelverk, sier de to.
Videre mener de påtalemyndigheten har utarbeidet et opplæringsmateriale, som kan brukes av alle politidistrikt og relevante særorgan i oppfølgingen av de nye føringene fra Riksadvokaten.
– Eksisterende rutiner gjennomgås ved bruk av tvangsmidler og vurderer hvorvidt disse i tilstrekkelig grad sikrer en etterlevelse av regelverket for bruk av tvangsmidler, herunder at påtalejuristenes legalitetskontroll er effektiv og reell. I tillegg er bruk av tvangsmidler satt på dagsorden i ledermøter, på alle nivåer i alle politidistrikter, sier Ravlo og Kaldhol.
Begge mener både politi og påtalemyndighet gjør en svært viktig og god jobb når det gjelder forebygging og avdekking av narkotikakriminalitet.
– Derfor er det bra at politidirektøren har satt i verk tiltak som vil bli fulgt opp på Politihøgskolen og i distriktene. Det å kreve politidirektørens avgang er en avsporing. Riksadvokatens føringer tas svært alvorlig i politiet. Det er allerede iverksatt flere tiltak for å sikre riktig etterlevelse av de nye føringene. Vi har full tillit til at dette blir fulgt opp på en god måte, avslutter Ravlo og Kaldhol.
NPL og Parat politiet har full tillit til politidirektøren

Kjetil Ravlo (t.v) og Einar Follesøy Kaldhol. Foto: Vetle Daler
En rapport fra Riksadvokaten har pekt på usikkerhet rundt politiets tvangsmiddelbruk i forbindelse med mindre alvorlige narkotikasaker. – Politiet skal selvsagt arbeide innenfor gjeldende bestemmelser, og vi har full tillit til at politidirektøren i samarbeid med Riksadvokaten følger opp de tiltakene de allerede har igangsatt, sier Kjetil Ravlo, forbundsleder i Norges Politilederlag og Einar Follesøy Kaldhol, leder i Parat politiet.