Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) kunne fortelle en fullsatt konferansesal at regjeringen forbereder lovendringer og en rekke tiltak som skal styrke arbeidstakernes rettigheter, blant annet når det gjelder muligheten til å omgå arbeidsgiveransvar.

SAS har tidligere varslet at de vil dele opp selskapet i flere datterselskaper, ikke ulikt det Norwegian gjorde for noen år siden. Disse selskapene skal stå for store deler av flytrafikken, og oppsagte piloter i SAS, som ble lovet gjenansettelse når flytrafikken tar seg opp igjen, må nå søke på sine gamle jobber i disse nye datterselskapene. Dette har ikke gått upåaktet hen hos pilotene.

Skogvang og lederen for Pilotforbundet i Parat, Oddbjørn Holsether, møtte statssekretæren før hun gikk på scenen på konferansehotellet på Kløfta.
– Det er positivt, både det hun sa til oss i forkant av møtet, og det hun sa fra talerstolen her, at regjeringen er opptatt av å trygge rettighetene til arbeidstakerne, sier han til Parat24. 

Mandag denne uka hadde arbeids- og sosialminister Hadia Tajik og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård et møte med SAS Norge-sjef Kjetil Håbjørg.

Tajik sier hun vil foreslå lovendringer som følger opp det såkalte Fougner-utvalgets anbefalinger, blant annet når det gjelder fortrinnsrett innen konsern. Det vil si at arbeidstagere som blir nedbemannet i et selskap i et konsern, vil ha fortrinnsrett til andre ledige stillinger i konsernet.
– Jeg har stor forståelse for at pandemien har truffet SAS hardt. Nå er det sånn at pandemien har truffet omtrent alle virksomheter i alle verdens land, så det er svært mange som er i en situasjon der de har behov for å se på virksomheten på nytt. Jeg er opptatt av at det må involvere hensynet til de ansatte på tilstrekkelig vis, sier hun til E24.no.

Les også: Pilotforbundet: Det skal ikke være fri flyt av arbeidsvilkår

Se video her: