SAS Scandinavias pilotforeninger streiket mellom 4. og 19. juli. Rundt 4.000 fly ble innstilt, og flere enn 380.000 passasjerer ble berørt av streiken, melder SAS.

Verre enn ventet

Tapet er enda større enn analytikere spådde i forkant av ukas resultater.

– Alt handler om pilotstreiken, som ble veldig kostbar for SAS. Det overskygger nå helt det faktum at flytrafikken har kommet tilbake, sa aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i Sydbank.

Juli er normalt selskapets sterkeste måned.

Det var generelt en stabil etterspørsel etter reiser i sommerkvartalet, og SAS opplevde et økende antall passasjerer ville ut å reise da restriksjonene rundt i verden ble fjernet.

– Vi vil lykkes

Norgessjef i SAS, Kjetil Håbjørg, sier selskapet er fast bestemt på å lykkes med transformasjonen og tilpasse seg et nytt marked.

– Markedet er noe annerledes enn før. Vi vil tilby flere direkteflygninger enn før og et bredt utvalg fritidsreiser. Vi vil også fortsatt ha et attraktivt tilbud til våre forretningsreisende, men ser for oss at det blir færre enn før som reiser med jobb. Markedet etter pandemien bærer preg av at mange har gått over til å gjennomføre møter på skjerm. Samtidig er det slik at noen avtaler kan man ikke gjøre uten å ha tatt motparten i hånda og hilst på hverandre, sier Kjetil Håbjørg til NTB.

Under konkursbeskyttelse i USA

SAS sendte 5. juli inn en søknad om å sette i gang en kapittel 11-prosess i USA for finansiell rekonstruksjon. Meningen er å fremskynde igangsetting av selskapets transformasjonsplan, som i sin tur har til hensikt å gjøre selskapet finansielt sterkt, lønnsomt og mer konkurransedyktig.

– Vi er fast bestemt på å lykkes med den transformasjonsplanen og skape et konkurransedyktig SAS, tilpasset det som er et nytt marked i kjølvannet av pandemien, sier Håbjørg.

SAS leverer fredag et resultat for tredje kvartal på minus 1,9 milliarder kroner.

– Det er et resultat sterkt påvirket av streiken vi dessverre hadde i juli. Resultatet er også preget av høye oljepriser og at det har vært problemer med avviklingen av trafikken for hele bransjen i Europa i sommer, sier Håbjørg.