Pilotlederen sier det nå er ledige timer i flysimulatorer, men at dette vil være et kritisk punkt og lange køer når mange fly skal på vingene utover sommeren og høsten.
– Det er grunn til å tro at deler av luftfarten vil komme raskt tilbake når mange nok har fått vaksiner. Samtidig er det nå et kritisk lavt nivå av piloter med intakte sertifikater. Vi som er yrkespiloter må regelmessig fornye sertifikatene gjennom trening og helsesjekk, noe som et flertall av pilotene ikke får utført i disse dager, sier Holsether.

Kompetansevedlikehold med støtte på Stortinget
Han sier Pilotforbundet i lang tid har hatt møter med sentrale politikere og forklart problemene som vil oppstå den dagen flyene igjen kan gå tilnærmet som normalt.
– Uten støtte fra myndighetene, til helsesjekk og trening i simulator, vil det ikke være nok piloter tilgjengelig for å frakte reiselystne passasjerer. Nå er det avtalt møte med regjeringen, representert ved arbeidsdepartementet og samferdselsdepartementet, som ser ut til å forstå problemet og jeg har tro på at vi sammen skal finne løsninger, sier pilotlederen.

Holsether sier at den danske regjeringen til sammenligning har stilt til rådighet 20 millioner danske kroner for slik sertifikatfornyelse.
– Vi har allerede diskutert tilsvarende løsninger for Norge med flere stortingspolitikere, blant annet Helge Orten (H), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og flere sentrale politikere fra Arbeiderpartiet og FrP. Mitt inntrykk er at det er bred støtte på Stortinget for en slik kompetansestøtte og håper vi nå også får regjeringen med på dette, sier han.