Sikkerhetskontrollør og Parat-medlem, Geir Michelsen, mener mange ikke vet hva vekterne får betalt med tanke på ansvar og oppgaver. Foto: Trygve Bergsland/Privat.

– Ansvarlige for vekteres lønninger burde skamme seg

Sikkerhetskontrollør og Parat-medlem, Geir Michelsen, på Gardermoen reagerer på at vekterstreiken omtales som umusikalsk, og mener de ansvarlige for yrkesgruppens lønninger bør skamme seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av september kalte Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel, vekterstreiken for umusikalsk i nhosh.no.

– Å gå til streik når 1000 kollegaer er permittert og mens mange mister jobben er umusikalsk. Ingen av oss vet hvordan situasjonen i samfunnet og i vekterbransjen er neste år, og den usikkerheten synes ikke arbeidstakersiden å ville ta innover seg, sa Kaltenborn i en artikkel publisert av NHO Service og Handel i midten av september.

Det har fått Geir Michelsen, sikkerhetskontrollør og medlem av Parat, til å reagere.

Før dere uttaler dere om vår bransje og vår streikerett, sett dere inn i hva vekterne faktisk er satt til å gjøre. Sett dere deretter inn i hva enkelte yrkesgrupper får betalt med tanke på ansvar og oppgaver, sier Michelsen.

Smittefare og krevende arbeid

Michelsen jobber selv på Gardermoen, og var en av mange vektere som i startfasen av pandemien ble nødt til å ta imot tusenvis av hjemsendte mennesker fra land som Spania, Italia og Frankrike. Vekterne måtte da jobbe i tette folkemengder med å sørge for å opprettholde kontroll på alle reisende, og ifølge Michelsen stod de i stor fare for å selv bli smittet av Covid-19 viruset.

– Vi var ikke i nærheten av et munnbind eller hansker, og vi hadde heller ikke den informasjonen om faresignaler eller smittefaren da, som vi har nå. Og slikt arbeid utfører vi fortsatt daglig, til snaue 200 kroner timen. På arbeidsdager som ofte innebærer både 9, 10 og 11 timer. Ikke bare skal vi ivareta alle menneskenes sikkerhet, vi skal samtidig passe på vår egen sikkerhet, kollegenes sikkerhet, og være oppmerksom på alle mulige situasjoner som kan oppstå på Norges største flyplass, sier Michelsen.

Han forteller at han er fullt klar over at mange i bransjen er permittert eller oppsagt, og sier at dette igjen har ført til et økt arbeidspress på de gjenværende vekterne.

– Hensynet til samfunnet og hverandre krever mer nå enn noensinne. Og fortsatt blir vi tilbudt omtrent samme lønn, med mindre i tillegg. Vi burde hatt langt mer i grunnlønn allerede, og hvor er de ekstra risikotilleggene nettopp på grunn av pandemien? Folk må først og fremst sette seg inn i de knalltøffe betingelsene våre før de uttaler seg så hensynsløst, og kaller streiken umusikalsk, sier Michelsen.

Lite lønn for livredning

En av de mer krevende situasjonene Michelsen selv har opplevd som sikkerhetskontrollør, skjedde da en mann kollapset ved Fast-Track slusen på Gardermoen.

– Mannen var voksen og tung å holde oppe alene for min teamleder. Jeg kom meg raskt rundt og fikk hjulpet henne, og vi sørget for at mannen ble lagt rolig ned på gulvet. Mens dette foregikk reagerte hele teamet på en helt korrekt måte. Folk ble umiddelbart loset til en annen sluse, vaktansvarlig ble kontaktet på telefonen slik at sikkerhet ble varslet, og vi fikk ryddet vekk øvrige passasjerer samtidig som vi stengte selve løpet. Mannen som lå på gulvet var livløs. Flere av mine kolleger kom til, og vi startet umiddelbart med hjerte- lungeredning, forteller Michelsen.

Han husker situasjonen som svært ressurskrevende. Hjerte- lungeredning er en øvelse som krever mye av den som til enhver tid utfører hjertekompresjon og pusteøvelsen.

– Hele teamet, samt en rekke andre kolleger, bidro til å opprettholde orden, sørge for støtte og hjelp. Vi fortsatte hjerte- lungeredning kontinuerlig, til brann og redning var på plass. Det føltes som at det gikk utrolig lang tid før de ankom, og jeg er fortsatt usikker på hvor lang tid det faktisk tok, sier Michelsen.

Michelsen klarer ikke huske om de merket antydning til liv i mannen før brann og redning ankom. Han husker midlertidig hvor slitne alle var da helsepersonellet endelig kom på plass.

– Rett etterpå fikk vi beskjed om at vår lynraske reaksjon og utførelse av hjerte- lungeredning reddet mannens liv. Vi fikk ros og anerkjennelse fra selskapet i ettertid. Dette er et godt eksempel på hvor essensielle vektere er i livsviktige situasjoner, sier Michelsen.

Mener de ansvarlige for vekteres lønn og vilkår burde skamme seg

– Som vekter har vi ofte et arbeidspress og ikke minst et ansvarsområde som ligger tjukt utenpå det mange andre yrkesgrupper opplever i sin hverdag. Uten at jeg kjenner til alle vekteres arbeidsdager eller arbeidsbetingelser, synes jeg de som er ansvarlige for vekteres lønninger burde skamme seg, sier Michelsen.

Han mener det er på høy tid at vektere setter ned foten, og sier klart ifra om at de ikke lenger finner seg i det han anser som dårlige vilkår.

– Denne streiken kommer til å vise oppdragsgiverne hvor essensielle vi er, når vi uteblir. Det kommer til å bli tydelig hvilke situasjoner som kan oppstå når vi ikke er tilstede. Kanskje de oppdager for alvor hvor ufattelig viktige vi er, for samfunnet og det trygge, sikre Norge vi er vant med, avslutter Michelsen.

Powered by Labrador CMS