Det er ikke nok influensavaksiner til alle. Foto: iStock

Ikke nok influensavaksiner

Regjeringen vil at flest mulig i risikogruppene skal ta influensavaksine, men det er innkjøpt for få vaksiner til at alle som bør ta den kan få.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet (FHI) har kjøpt inn 1,2 millioner doser til målgruppene i programmet. Men de som bør ta vaksinen utgjør omkring 1,9 millioner personer, melder NRK.

Frem til 1. desember er vaksinene forbeholdt målgruppene, sa direktør i FHI, Camilla Stoltenberg på et pressemøte torsdag. Hun opplyste også at 35 prosent av befolkningen er i denne gruppen som omfatter helsepersonell og alle som har fylt 65 år. I tillegg skal personer med hjerte- og lungelidelser, diabetes, lever- eller nyresvikt, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar, samt deres pårørende, og personer som er svært overvektige, gravide i andre og tredje trimester, samt gravide i første trimester som har kronisk sykdom ta vaksinen.

Kan vaksineres på apotek

Fra i år er det mulig å ta influensavaksine i apotek uten resept fra lege. I løpet av de to første ukene den har vært tilgjengelig, har 23.000 brukt muligheten.

77 prosent av vaksinene er blitt tatt ut av en farmasøyt i apoteket, ifølge tall fra Farmaloggs legemiddelstatistikk. De øvrige kundene har hatt resept fra lege, men valgte å sette vaksinen i apoteket, opplyser Apotekforeningen i en pressemelding.

Gratis vaksine men dyrt på apotek

Regjeringen har vedtatt at selve influensavaksinen skal være gratis til personer i risikogruppene. Samtidig settes et tak på egenandelen på selve vaksineringen på 50 kroner ved vaksinering hos fastlege.

På apotek vil det koste mellom 350 og 400 kroner å få vaksinen. Administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen er kritiske til at personer i risikogruppene ikke kan få influensavaksine til samme subsidierte pris i apotekene som hos fastlegene.

Hele poenget med å gi farmasøytene rekvisisjonsrett var å gjøre det enklere å få tatt vaksinen. Nå snus dette på hodet og 1,6 millioner utsatte pasienter henvises til å oppsøke fastlegekontorene. Det blir veldig mange fastlegebesøk per dag, i en allerede presset helsetjeneste, sier Per T. Lund på foreningens hjemmeside. Både Farmaceutene og Farmasiforbundet støtter Apotekforeningens kritikk.

Farmasøytene fikk rekvireringsrett på influensavaksine fordi det skulle bli enklere å gå til apoteket å få sette vaksinen istedenfor å bestille time hos lege og da er det underlig at apotekene ikke også blir subsidiert på samme måte som fastlegene, sier Farmasiforbundets leder Irene Hope til Parat24.

Vaksinemarkedet er tomt

FHI skulle gjerne kjøpt flere vaksiner, men det er ikke flere tilgjengelig.

Det hadde vært bra om vi hadde klart å få tak i mer, men det er rett og slett tomt i hele markedet. Interessen for influensavaksine har bare økt i hele Europa, og det er ikke mulig å produsere veldig mye mer i løpet av en kort periode enn det produsentene har planlagt for, sier farmasøyt og seniorrådgiver ved FHI, Kjersti Margrethe Rydland til Farmatid.

Interessen for vaksine har økt jevnt de siste årene, men hun tror frykten for å få influensa og korona på samme tid har økt ønsket om vaksine både blant befolkningen og myndigheter i mange land.

Powered by Labrador CMS