De nye norske ID-kortene med ID-brikke ser slik ut, og blir mye vanskeligere å forfalske enn både førerkort og pass. Foto: illustrasjon: Politiet

Nå kan du bestille det nye ID-kortet

Nytt nasjonalt ID-kort er klart, og Politiet har allerede åpnet for å bestille time. Politiet sier det nye ID-kortet er sikrere enn bankkort og førerkort. Nye pass og nasjonalt ID-kort skulle opprinnelig være klare i desember 2016, men er blitt utsatt flere ganger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye dokumentene skal være vanskeligere å forfalske enn dagens pass. I tillegg har politiet styrket ID-kontrollen som gjøres før de utsteder legitimasjon.

– Dette er et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak, og bidrar til å forebygge ID-misbruk og annen alvorlig kriminalitet som arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og terror, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad.

Like sikkert som pass

Skulstad sier nasjonalt ID-kort er like sikkert som det norske passet, og at det kun er politiet som utsteder kortet.

Du må være norsk statsborger for å få pass og nasjonalt ID-kort og du kan bestille time til begge samtidig. Myndighetene har lagt opp til en felles pris for både pass og ID-kort: 570 kroner for voksne og 342 kroner for barn. Det skal være frivillig å ha nasjonalt ID-kort.

Norge har inntil nå vært ett av tre land innenfor EU/EØS området som ikke har hatt et nasjonalt ID-kort. De to andre landene som nå gjenstår, er Island og Danmark.

Powered by Labrador CMS