Større skrift: A A A

Stortingspresident Tone Trøen under minnemarkeringen på Akershus festning. Foto: Arve Sigmundstad

Veteranene glemmer aldri

Vi må ikke glemme, var budskapet fra landets politiske ledelse. Mange av veteranene glemmer aldri, de kjenner fremdeles på usikkerheten og utryggheten. De glemmer ikke de gode opplevelsene og kameratskapet, de glemmer heller ikke de mørke og vonde opplevelsene.

Vi må ikke glemme innsatsen fra de som kjempet, fra de som falt – fra våre veteraner. Det var budskapet fra landets politiske ledelse, fra lederen for Stortingets Utenriks- og forsvarskomite, fra Statsministeren og fra Stortingspresidenten.

Akershus festning var full av festkledde i bunad, og uniformskledde med striper og distinksjoner i gull som i solskinnet markerte frigjøringsdagen – og veterandagen. Men det var også veteraner med motorsykkelvest, veteraner med mørke solbriller – og veteraner i dress.

100.000 har tjenestegjort
Etter andre verdenskrig har over 100.000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler. Veterankorpset er ingen noen homogen gruppe.

En ting mange av veteranene har til felles, er at heller ikke de glemmer. De glemmer ikke hvordan det var å hele tiden være på vakt. Ikke vite hva som skjuler seg i mørket, ikke vite hva som venter bak neste sving, eller neste gatehjørne. De glemmer ikke kameratskapet, gamle bekjentskap og vennskap i en fremmed kultur.   

Forbundsleder i Parat forsvar, Johan Hovde, sier til Parat24 at dette er en dag for å minnes, hedre og takke våre veteraner.

Les også: Vi må aldri glemme
Les også: Frigjøringsdagen og nasjonal veterandag

Freden kom for 74 år siden
Stortingspresident Tone Trøen (H) sa under sin tale i Minnelunden at
i dag er det 74 år siden freden kom til Norge etter andre verdenskrig.

– I dag, 8. mai, her i Minnelunden, hedrer og minnes vi dem som har kjempet og falt for denne freden. Kvinner og menn som har gitt sitt liv for Norge, i det norske forsvars tjeneste. Det vil vi aldri glemme. De ga sitt liv for at vi skulle få leve våre liv som frie, sa hun.

Trøen sier i Norge har vi sluppet å få krig og vold så tett innpå oss som den gangen for 74 år siden. Flere steder i verden er man dessverre ikke like heldig.
– Vi er kanskje et lite land, men med dyrekjøpte erfaringer i bagasjen forstod vi tidlig vårt ansvar for å bidra i fredsbevarende arbeid rundt om i verden. Det startet med tysklandsbrigaden i 1947. Etter dette har Norge bidratt med styrker til Libanon, Afghanistan, Kongo – og en rekke andre land, sier hun.

Trøen sier visjonen om en tryggere og bedre verden står sentralt i det fredsbevarende arbeidet Norge engasjerer seg i.
– Historien har lært oss at fred og frihet ikke kan tas for gitt – det må jobbes for, sier hun.

Mennesket under uniformen, og familien
Trøen sier vi ikke må glemme at under
hver enkelt uniform er det et menneske. Et menneske med foreldre, søsken, venner, kanskje en livspartner og barn.
– En militær operasjon må være forberedt på tap, men vi som mennesker kan aldri være forberedt på tapet av våre næreste. Vi sender også en varm tanke til alle pårørende i dag – til de som satt hjemme og ventet på noen som aldri kom tilbake, sier hun.

Statsminister Erna Solberg sier 8. mai ikke bare er en dag for å feire, det er også en dag for takknemlighet og ettertanke.
– 
Vi må alltid huske at fred, frihet og demokrati ikke kommer av seg selv, det er ikke gratis. Vi må huske alle dem som har kjempet for oss, alle dem som var villige til å ofre alt på våre vegne, sier hun.

De glemmer aldri
Etter andre verdenskrig har over 100.000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler. De glemmer aldri.