Større skrift: A A A

Lederen for Stortingets Utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (AP) legger ned krans på Akershus festning på frigjørings og veterandagen 2015. Foto: Arve Sigmundstad

Vi må aldri glemme

Vi må aldri glemme, sa lederen for Stortingets Utenriks- og forsvarskomite da hun onsdag la ned krans på Retterstedet på vegne av Stortinget – for å minnes de som kjempet, og de som falt.

Norges frigjøringsdag er 8. mai. Det er også dagen hvor nasjonen hedrer alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner.

Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler.

I sin tale ved kransenedleggelsen sa lederen for Stortingets Utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (AP) at 8 mai er en dag hvor vi skal minnes de som ofret alt for at vi kan ha frie valg, folkevalgte politikere og lovlige statsmakter.
– Dette er en minnedag for våre falne og en dag for å feire at Norge igjen ble fritt - men det er også deres dag - vår nasjonale veterandag, sier hun.

Huitfeldt sier det er en dag for å hedre alle som har tjenestegjort i og utenfor landets grenser - for å bidra til at mennesker i andre land skal kunne oppleve frihet og trygghet. I Tysklandbrigaden, Libanon, Bosnia og Kosovo og i dag i Afghanistan, Irak - og i går reiste norske soldater igjen til Mali.
– 
Vi må aldri glemme de ofre, og den innsats, våre frihetskjempere og veteraner fra internasjonale operasjoner har gitt oss, sier hun.