Større skrift: A A A

Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

To av tre studenter tenker ikke på pensjon

To tredeler av norske studenter tenker ikke på pensjon, ifølge Studentundersøkelsen. Studentleder vil ha pensjonsopptjening også i studietiden.

Leder Håkon Randgaard Mikalsen i Norsk studentorganisasjon (NSO) tror den passive holdningen til pensjon delvis kan være nedarvet fra foreldrene, skriver Universitas.

–⁠ Foreldrene til de fleste som studerer i dag, har ikke nødvendigvis måtte aktivt spare til pensjon. Jeg har aldri opplevd at mine foreldre har trengt å tenke på pensjon, men med den nye pensjonsreformen er det plutselig nødvendig, sier han.

Mikalsen sier NSO ønsker at studiestøtte kan telle som grunnlag for pensjonssparing.

– Det er mange som tar lang utdanning der man ikke nødvendigvis går ut i en jobb med topplønn, som for eksempel sykepleiere og lærere. Hvis du i tillegg skal gå hele den perioden uten, kommer du dårligere ut.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier dagens unge trolig vil leve lenger og få mye mindre i pensjon enn eldre gjør i dag.

–⁠ Den vanligste feilen man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok, sier hun og understreker at man ikke nødvendigvis må spare store summer.

–⁠ Noen hundrelapper i måneden vil komme godt med. Små summer kan vokse seg veldig store over tid.