Større skrift: A A A

Leder av YS-Privat, Vegard Einan. Her avbildet på vei inn i Riksmeklerens lokaler lørdag formiddag. Foto: Liv Hilde Hansen / YS

Meklingen fortsetter søndag

Meklingen fortsetter søndag. Kommer ikke partene til enighet innen midnatt, tas nærmere 25.000 arbeidstakere ut i streik fra arbeidstidens begynnelse mandag morgen.

Partene klarte ikke å komme til enighet gjennom ordinære forhandlinger, og årets mellomoppgjør havnet dermed på riksmeklerens bord.

 Ved inngangen til forhandlingene sa nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud, at 2018 gav tilnærmet null kroner i reallønnsvekst.
– Vi vil fra vår side vektlegge den faktiske reallønnsutviklingen de siste årene sterkt når vi nå går inn i årets oppgjør, sier han. 

Skjæggerud sa den gang at norsk økonomi går mot en normalisering av rentenivået og oljepengebruken, det må etter YS sin oppfatning også bety en normalisering av lønnsreguleringene.
– YS’ representantskap har forventninger om en betydelig reallønnsvekst. Vi vil ikke tallfeste dette i dag, men det er ikke til å komme fra at prisveksten de siste årene har utfordret forventningene til reallønnsveksten, sa Skjæggerud ved forhandlingsstart. 

Da bruddet mellom partene var et faktum, sa leder av YS-privat, Vegard Einan, at NHO ikke var villige til å imøtekomme YS på de viktigste kravene.

Les også: Partene greier ikke å bli enige – nå er det opp til riksmekleren

Ved meklingsstart lørdag formiddag, sier Einan at han ved riksmeklerens hjelp håper å kunne innfri det som var hovedkravet ved inngangen til forhandlingene, nemlig betydelig reallønnsvekst for våre medlemsgrupper.
– Meklingen avsluttes søndag kveld ved midnatt. Da har vi enten kommet til enighet, eller så går vi ut i streik fra arbeidstidens begynnelse mandag morgen, sier han

Nå er det opp til riksmegleren, sammen med partene, å finne kompromisset som gjør at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden 2. verdenskrig.

Klarer ikke partene å komme til enighet søndag, er nærmere 25.000 norske arbeidstakere klare til å gå ut i streik mandag morgen.

Les også: Mellomoppgjøret 2019 – hva kan du forvente
Les også: Overraskende tall før forhandlingsstart