Større skrift: A A A

Partene greier ikke å bli enige – nå er det opp til riksmekleren

Finner ikke Riksmekleren en løsning i helgens mekling mellom YS, LO og NHO, tas nærmere 25.000 medlemmer ut i streik. Hotell og transport er blant dem som blir rammet.

Torsdag 14. mars kunngjorde YS, LO og NHO at de ikke greide å bli enige om årets lønnsoppgjør, og onsdag ble det klart at heller ikke den frivillige meklingen førte fram.

Dermed er det opp til Riksmekleren å finne kompromisset som gjør at man unngår den første streiken i et såkalt mellomoppgjør siden 2. verdenskrig.

Partene sier de er forberedt på lange dragkamper i Riksmeklerens kontorer på Grensen i Oslo. Utover det har både NHO, YS og LO vært ordknappe etter bruddet, og dermed vet ingen utenom de som sitter i forhandlingsrommet hvor stor avstanden i realiteten er.

– Vi setter nå vår lit til at Riksmekleren kan hjelpe oss til å komme frem til en løsning. Ingen av partene ønsker konflikt, sier Vegard Einan, som leder YS-privat. 

– Alle melkinger er krevende, men vi går alltid inn i en mekling med en ambisjon om å bli enige med motparten. Det gjør vi også denne gangen. Noe mer kan vi dessverre ikke si på dette tidspunktet, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

– Vårt mål er å komme til enighet i meklingen. Ingen tjener på en streik, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24.

Les også: Kan bli streik fra mandag morgen

Reallønnsvekst
Verken YS, LO eller NHO har i løpet av forhandlingene villet vike fra sine respektive hovedkrav. Arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for de lavtlønte som har blitt hengende etter over tid.

Arbeidsgiverne ser på sin side bekymret ut mot handelsmarkedet, og mener norske bedrifter må være styrket i konkurransen med utenlandske bedrifter etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst. Det partene strides om, er hvor stor denne veksten skal være.

– Lønnskravene fra LO var for høye, slo Almlid fast etter bruddet tidligere denne måneden.

– Vi opplevde at NHO ikke var villige til å imøtekomme oss på de viktigste kravene, uttalte Vegard Einan, leder i YS Privat, når bruddet var et faktum tidlig i mars.

– LO konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da organisasjonen krevde den frivillige meklingen avsluttet.

Les også: Krever betydelig reallønnsvekst

Mellom 3 og 4?
Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet fra LO er ikke kjent. Før forhandlingene uttalte imidlertid Jørn Eggum, lederen for LOs største forbund i privat sektor Fellesforbundet, at man burde se en lønnsøkning på minst fire prosent. Stein Lier-Hansen hos motparten Norsk Industri slo på sin side fast at det var uaktuelt å se tretallet.

Leder av YS, Erik Kollerud, har tidligere uttalt til Parat24 at YS går inn i dette oppgjøret med forventninger om «en betydelig reallønnsvekst».

For at det skal bli reallønnsvekst må lønnsøkningen være på minst 2,4 prosent, ifølge Teknisk beregningsutvalgs (TBU) siste prognose for konsumprisindeksen. Den ble oppjustert etter nye inflasjonstall fra SSB tidligere denne måneden.

Post og hoteller
Finner ikke riksmekleren noen løsning i forhandlingene mellom LO/YS og NHO, blir 23.000 LO-medlemmer og rundt 1.600 YS-medlemmer tatt ut i streik fra 1. april.

Blant selskapene som vil rammes av første streikerunde finner man Statkraft, Bring, PostNord, Skanska, Securitas, Scandic Hotels, Ringnes, Telenor, Coca-Cola, Veidekke og Aker Solutions ifølge en liste fra LO. Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak.

Les også: Mellomoppgjøret 2019 - hva kan du forvente

Les også: Hva skjer når YS og NHO nå skal møtes til mekling?