Større skrift: A A A

Illustrasjonsfoto: iStock

Høyere matvarepriser driver inflasjonen oppover

En økning på hele 3,6 prosent i matvareprisene trakk konsumprisindeksen opp juli. Indeksen økte med 0,7 prosent fra måneden før. Ekspertene forventer renteøkning i september.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen endte på 3 prosent. En oppgang fra 2,6 prosent måneden før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Nesten alle matvaregrupper steg i juli, og spesielt kjøtt, melk, ost og egg.

Den kraftige månedsendringen for matvareprisene må sees i sammenheng med relativt beskjedne prisøkninger på matvarer målt i etterkant av påsken. Etter påsketilbudene i mars og fram til og med juni steg matvareprisene med knapt 1 prosent, opplyser SSB.

Matprisene har økt klart mindre enn prisene generelt de siste 12 månedene.  
– Matprisene har holdt seg uvanlig lave over tid, og prisjusteringen som kom i juli, var som forventet, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare i en pressemelding.

Styrket krone
Kronen styrker seg etter at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg drastisk i juli, opp til 1,4 prosent fra 1,1 måneden før.

Kjerneinflasjonen er en viktig faktor for rentefastsettelsen fra Norges Bank, og i dette tallet er veksten de siste tolv månedene justert for avgiftsendringer og energivarer er holdt utenfor.

Kronen styrket seg med rundt tre øre mot dollar og euro etter at de solide inflasjonstallene ble publisert, ifølge Dagens Næringsliv.
– Det skal mye til for å unngå en renteheving i september, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Sommersalg
I tillegg var sommersalget på klær og skotøy en viktig årsak til at prisveksten falt fra 7,9 prosent i juni til 6,8 prosent i juli. Ifølge SSB er nedgangen større enn samme periode i fjor.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie fortsatte stigningen fra tidligere, og steg i juli med 6,2 prosent.

(©NTB)