Publisert dato: 15.08.2017 - Oppdatert dato: 15.08.2017

YS Arbeidslivsbarometer: Sunt og stabilt arbeidsliv

Arendalsuka er i gang og YS, sammen med Arbeidsforskningsinstituttet har lagt frem tatt som viser at den jevne arbeidstaker ikke er veldig bekymret for fremtiden og de aller fleste takler omstilling og endring i arbeidslivet på en god måte.

I Arbeidslivsbarometeret for 2017 har over 3000 respondenter svart på en rekke spørsmål om sine holdninger til jobb og trivsel. Direktør ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Arild H. Steen, sier tallene viser et bemerkelsesverdig sunt og stabilt arbeidsliv.

YS-leder Jorunn Berland sier bekymringen i privat sektor har økt noe.
– Det er ikke slik at arbeidstakerne er ubekymret. Uroen øker noe, og da særlig i privat sektor, sier Berland. 

Det er stor forskjell mellom offentlig og privat sektor, mellom ulike bransjer i økonomien og mellom de med høy og lav utdanning. 
– Arbeidstakere med lav utdanning i enkelte bransjer i privat sektor opplever ofte lavere trygghet og tilknytning til arbeidslivet og mindre kompetanseutvikling. Dette gjelder særlig innenfor hotell, service, handel og butikk, ifølge Arbeidslivsbarometeret.

Berland sier det fortsatt er behov for å utvikle arbeidsmiljøloven, blant annet ved å tydeliggjøre arbeidsgiver og arbeidstakerbegrepet. 
– Kompetanseutvikling er svaret på de fleste utfordringene, og den viktigste plassen for utvikling er på arbeidsplassene, sier hun.

Politikerne i panelet, Jette Kristensen (Ap) og Stefan Heggelund (H), er begge opptatt av kompetanseutvikling og ser kompetanse som en forutsetning for god omstilling.

Arendal-2

Nyhetsoversikt