Publisert dato: 12.12.2017 - Oppdatert dato: 01.02.2018

Vann mot trakassering

Har du smakt de nye vanndrinkene?

Sist helg lanserte et knippe utesteder i Oslo drinken "The Saviour", et fancy glass vann som serveres på en brikke med en oppfordring om å stå sammen mot seksuell trakassering. Snart serveres The Saviour flere steder i landet.
De første dagene med «The Saviour» på barmenyen viser at utelivsbransjen og kundene tørster etter tiltak som kan sette en stopper for seksuell trakassering. Og kundene tar signalet. Servitører og bartendere gir uttrykk for at drinken og budskapet blir tatt godt imot.

Respekt
I utelivsbransjen har mer enn hver femte ansatt opplevd seksuell trakassering.
– Dette er en påminnelse om at de som er ute på byen skal behandle de som er på jobb med respekt, sier bartender Anne Maurseth til NRK. Hun fronter kampanjen sammen med sin kollega Jesper Høst.
– Det vi kan gjøre er å gjøre det mer attraktivt å ha lyst på et glass vann. Jeg tror mange kan kjenne et alkoholpress, et drikkepress fra både venner og kolleger, kanskje særlig nå i julebordssesongen, forteller Anne Maurseth.

Vann er kult
Hun mener det burde være lettere å få tak i vann uten å måtte stå i kø for det, og tenker vanndrinkene som de nå har designet kan være inspirasjonskilde til å gjøre det litt kulere å ta et glass vann innimellom alkoholinntaket.
– Vi har brukt ingredienser man finner i de fleste barer som serverer cocktails, og det skal ikke så mye mer til enn en liten kvast mynte og en limeskive i et glass vann, før det ser ut som en drink, smaker litt mer og er morsommere å drikke underveis, sier hun til NRK.

Seksuell trakassering på dagsordenen
Det er NHO Reiseliv, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Arbeidstilsynet, Fellesforbundet, Parat og Virke som står bak kampanjen, som består av plakater som skal henges opp på utesteder rundt om i landet, og brikker til bordet med påskriften: «Sammen mot seksuell trakassering».
I en felles kronikk skriver organisasjonene at de ikke tror at et fancy glass vann og en brikke med et budskap alene kan løse problemet. 
– Men «The Saviour» gir bransjen en anledning til å sette seksuell trakassering på dagsordenen. Det gir ledelsen og ansatte en anledning til å snakke sammen om hva seksuell trakassering er, hva man ikke skal akseptere når man er på jobb, hva man skal gjøre for å hindre det og hva man bør gjøre hvis det skjer, heter det i kronikken.

Nulltoleranse
– Seksuell trakassering er et tema som kan være krevende å ta opp på en arbeidsplass. Derfor er det så viktig å ha klare rutiner for forebygging, håndtering og oppfølging. Dette er arbeidsgivers ansvar, og dette ansvaret må de ta – også etter at #metoo forsvinner fra overskriftene og sosiale medier. «The Saviour» sender et signal om nulltoleranse for seksuell trakassering, og hjelper arbeidsgiverne og arbeidstakerne i utelivsbransjen i gang med den viktige praten om et vanskelig tema. Det er en god start, skriver de seks arbeidslivsorganisasjonene.

Nyhetsoversikt